Back

Golf Club & Resort Casalunga

Castenaso (BO), Italy

2.500 sqm

Sport Complex

2004 - 2007

 

The plan calls for the creation of five new buildings, a swimming pool and a summer refreshment stand to integrate and replace the services provided by the old Club House. The new constructions will house the reception area, the Club House, a large changing room, equipment storage areas and a fitness center alongside the swimming pool and sun-bathing area with an outdoor snack bar and eight guest rooms. This project is situated in an area bordered by the geometric grids typical of farmland on one side, and the sinuous landscape inherent in riverside properties on the other. The golf course is located on the site of a former gravel quarry where an artificial lake has been created in the ex-quarry pit, today an integral part of the course. Typical farmland elements (gullies, ditches, furrows) have been re-interpreted by walkways along the north-south axis flanked by rows of pyramidal hornbeams from which the rest of the complex branches out. The buildings are lined up in a straight pattern reminiscent of the patchwork of farmers' fields to the east of the walkway, while their layout on the western side is staggered, recalling the meandering course of the river. Respect for the history of this land played a major role in influencing the unique choice of materials for completing this project.